donderdag 26 mei 2011

Het lied van je moeder (voorheen Heimweeliedjes)


Heimweeliedjes verzamelen: het klinkt leuk en eenvoudig, maar in de praktijk is het nog tamelijk ingewikkeld. Het idee om via jongeren liedjes van buurtbewoners op te sporen werkt niet goed. Vandaar dat we hebben besloten om op zoek te gaan naar duo’s: jongeren (14-20 jaar) met hun oma, tante, moeder die wonen in de Deelgemeente Noord of Kralingen-Crooswijk. En dus is het ook tijd voor een kleine campagne. We sturen persberichten rond en hebben prachtige affiches laten ontwerpen door Animamia /Chriztee. De symbolen op het affiche hebben allemaal te maken met heimwee: een Noordafrikaanse bloem, een bandoleon, henna, het boze oog uit Turkije, Kaapverdische muziek, een Marokkaans tegelpatroon, een tropisch vogeltje, een schommelstoel en een veranda. De posters zijn geprint en worden op dit moment verspreid in de twee deelgemeentes.

We zijn op zoek naar liedjes die vertellen over heimwee naar vroeger, naar ver weg. De liedjes gaan niet per se over heimwee, maar geven wel dat gevoel weer. Het gaat ons om persoonlijke, ‘kleine’ liedjes en verhalen, die soms van generatie op generatie zijn doorgegeven. We zorgen ervoor dat de tekst van het liedje opgeschreven wordt, en dat het liedje en het verhaal bewaard blijven voor latere generaties. De liedjes en verhalen vormen samen een archief over het gevoel van heimwee dat leeft Noord en Kralingen-Crooswijk. Maar ook over cultuur en hoe die wordt overgedragen. Op basis van dat archief maken we in ieder geval een boekje. En afhankelijk van wat onze zoektocht oplevert, zullen we een evenement organiseren of een radioprogramma maken.

We hopen natuurlijk dat dit project niet minder is dan de start van een nieuwe serie waarop de in 2010 overleden liedjesverzamelaar Ate Doornbosch trots zou zijn geweest. Zijn werk is inmiddels onderdeel van de liederenbank, die beheerd wordt door het Meertensinstituut.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam, Oranjefonds, PWS, Stichting Bevordering Volkskracht, Stichting Welzijn Noord.

2 opmerkingen:

  1. Wilde even reageren op jode sloot ben er vlakbij geboren. In 1973 ongeveer zijn er stukken grafsteen uitgehaald met joodse namen erop.Heb daar ongeveer tot mijn 20 ste gevist waarschijnlijk zal daar de naam vandaan komen.
    A.Lockhorst

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit slootje ontleend zijn naam aan de Joodse Begraafplaats, die daar vroeger lag. Het was toen ik jong was (geb. 1945) een oud volkomen verwaarloosd kerkhof, gelegen tegen de voormalige Gasfabriek. Het Jodeslootje grensde aan dit kerkhof. Zowel het kerkhof als de sloot was voor alle kinderen uit een geliefde speelplek. Verstoppertje spelen tussen de grafzerken. Op het slootje heeft bijna heel kralingen-west leren schaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen